Stalbyggnadsdagen 2017 Annonsbanner

Stålbyggnadspriset 2015

Stålbyggnadsinstitutet delar vart annat år ut Stålbyggnadspriset till ett byggnadsverk där man på ett innovativt och arkitektoniskt tilltalande sätt utnyttjat stål i den bärande konstruktionen och även i övrigt utnyttjat stålets egenskaper i fasad, tak och detaljer. Syftet är att uppmuntra till användandet av stål i byggandet och ge upphov till nya idéer och inspirerande lösningar. Men inte minst är priset till för att uppmärksamma arkitekter, ingenjörer och företag som väljer att utnyttja stålets egenskaper på ett tydligt och väl exponerat sätt.

 

 

2015 års vinnare av Stålbyggnadspriset är Aula Medica

Aula Medica i Solna har tilldelats Stålbyggnadspriset 2015 och juryn skriver bland annat: ”Aula Medica är en byggnad som på ett innovativt sätt använder stål för att tänja på gränserna för det möjliga. Aula Medica är ett sökande efter den perfekta balansen mellan funktion, ekonomi, skönhet och teknik.” Grattis!

Juryns utlåtande:
Aula Medica är en byggnad som hade varit omöjlig utan stål. En byggnad med ett av Sveriges största auditorium, där stålkonstruktionen möjliggör en stor rumsupplevelse, utan störande pelare och utan att själv synas.
 
Hörnet som sträcker sig ut över Solnavägen skapar med stålets hjälp den nödvändiga verksamhetsyta som platsen själv inte kunde erbjuda. En nydanande och oväntad lösning som utmanar tyngdlagen och som ger byggnaden spänst och nerv. Konstruktion och form blir till en helhet, precis som samspelet mellan materialen stål, glas och trä.
 
Aula Medica är en byggnad som på ett innovativt sätt använder stål för att tänja på gränserna för det möjliga. Aula Medica är ett sökande efter den perfekta balansen mellan funktion, ekonomi, skönhet och teknik.
 

Byggherre: Akademiska Hus

Arkitekt: Wingårdh arkitektkontorJonas Edblad, Gert Wingårdh

Stålkonstruktör: CowiJohan Ström, Christian Evertsson

Stålentreprenör: NormekJari Bremer


Från vänster: Johan Löw (vd SBI), Svante Rydholm (COWI), Johan Ström (COWI), Jonas Edblad (Wingårdhs), Johan Ljung (Akademiska Hus), Erik Andersson (Stålbyggnadsprisvinnare 2013). Foto: Lars Hamrebjörk.

Vinnande bidrag belönas med 50 000 kronor som delas mellan ansvarig arkitekt och ansvarig stålkonstruktör, samt specialdesignad plakett. Vinnande bidrag kommer även att presenteras genom en längre artikel i SBI:s tidning Stålbyggnad samt på Stålbyggnadsdagen den 12 november.

Diplomet

Diplomet för Stålbyggnadspriset är designat av Henrik Nygren på Henrik Nygren Design. Så här säger han själv om hur tankarna gick när han designade det:

"Det som först slår mig när jag tänker på stål är det näst intill oändliga oavsett det handlar om möjlighet, hållbarhet, tyngd, lätthet - eller tid. Årets diplom till vinnaren av Stålbyggnadspriset är en bild av detta. Och kanske något helt annat jag själv inte tänkt på".

Hedersomnämnanden


Oaxen Krog&Slip, Djurgården, Stockholm

Beställare: Oaxen Krog
Arkitekt: Mats Fahlander & Agneta Pettersson
Stålkonstruktör: SD Projekt
Stålentreprenör: Smidesbyggarna

Juryns utlåtande:

Arkitekturen på Oaxen är i nivå med den mat som serveras - världsklass. En nybyggnation som landar perfekt i en känslig kultur- och industrimiljö. Byggnaden är både luxuös och avslappnad - ett subtilt gestaltat möte mellan exklusiv krog och ruffigt båtskjul. Här återfinns stål i konstruktion, fasad, räcken, golv och detaljering, genomgående använt med enkelhet, elegans och nytänkande. På Oaxen avlockas stålet nya dimensioner och får en påtaglig mjukhet och värme som ytterligare förstärks genom ett raffinerat samspel mellan material som trä, läder, glas och färg. Byggnadens och platsens förtätade atmosfär blir en upplevelse som dröjer sig kvar länge. Emotionell stålarkitektur värd en omväg.

 


Sundsvallsbron

Beställare: Trafikverket
Arkitekt: &Rundquist/KRAM
Stålkonstruktör: ISC Consulting
Stålentreprenör: Max Bögl

Juryns utlåtande:

Äntligen har den byggts! Sundsvallsbron. Första priset i den allmänna arkitekturtävlingen 1995. 20 år senare står där en lågmäld bro som är ett horisontellt landmärke. Den känns lugn, vacker och stark. Som Norrland. De tunga betongmonoliterna med starka stålfackverk bär upp en elegant brobana i stål. En bro som är skräddarsydd till staden och det böljande norrländska landskapet. Med enkelhet, repetition, symmetri och konstruktiv elegans blir den en självklar del av Sundsvall och fjärden. Ett mästerverk!

 

 


Swedbank huvudkontor, Stockholm

Beställare: Humlegården
Arkitekt: 3XN
Stålkonstruktör: Hillstatik/Sweco
Stålentreprenör: Contiga/CSK Stålindustri A/S

Juryns utlåtande:

Här visar man stålkonstruktionen. Diagonaler är ett genomgående tema i byggnaden. I plan ger den sicksackande formen stora ljusgårdar.  V-formade stålpelare förstärker uttrycket i fasad. En transparent fasad där man har använt stål för att frigöra fasadens fönstersättning. Betoning på insyn och enkelhet. Handsmidda trappor i stål som, inspända i stålstommen, höjer nivån på interiören till det extraordinära. 

 

Juryn 2015 bestod av:

Arkitekt Erik Andersson, Erik Andersson Arkitektbyrå
Arkitekt Katarina Rundgren, Testbedstudio arkitekter
Civ ing Jan Stenmark, Prefabsystem
Tekn lic Tomas Alsmarker, Nyréns Arkitekter
Civ ing Lars Hamrebjörk, Red Stålbyggnad
Civ ing Johan Löw, VD SBI

Frågor kan ställas till: 

Lars Hamrebjörk, 070-630 22 17, lars@sbi.se

Tidigare vinnare av Stålbyggnadspriset

2003 Apatébron, Hammarby Sjöstad, Stockholm
2005 Mjärdevi Center, Linköping
2007 Svävande Taket, Vällingby, Stockholm
2009 Swedbank Stadion, Malmö
2013 Tullhusbron, Norrköping
 

Aktuella nyheter

2017-09-12 - Svensk Verkstad
Trots att augusti månads råstålsproduktion om 283 tusen ton är lägre än för ett år sedan, ligger den totala produktionen på samma nivå som...
2017-09-07 - Svensk Verkstad
Bron över Jännevirta är 560 meter lång och 15 meter bred och den sjätte längsta bron i Finland. SSABs dotterbolag Ruukki Construction...
2017-09-07 - Affärer i Norr
Kiruna Riksbyggen flyttbara bastu, Solägget, eller Solar Egg, är ett av fem nominerade till Stålbyggnadspriset 2017.
2017-09-06 - Naturvårdsverket
Ett nytt samarbete mellan myndigheter, forskning och näringsliv ligger bakom en innovationstävling som börjar i oktober. Idag presenteras...
2017-09-04 - ByggFakta.today
Stålbyggnadsprisets fem finalister 2017 visar på en fantastisk bredd. Här finns stålkonstruktionen representerad i allt från en liten...
2017-08-28 - Metallerochgruvor.se
Kommer att samla världens främsta experter
2017-08-26 - Södermanlands Nyheter
Regeringen lovar 300 miljoner kronor årligen i stöd till industrins arbete med att minska utsläppen av växthusgaser. Mycket positivt, anser...
2017-08-24 - Cision
Helsingfors efterlängtade centrumbibliotek Oodi får ett förstklassigt läge i stadens centrum, mellan järnvägsstationen och Musikhuset....
2017-08-21 - Svensk Verkstad
Naim Josefi experimenterar med det oväntade materialet stål i samarbete med de svenska stålindustrierna Sandvik och Höganäs tillsammans i...
2017-08-16 - Metallerochgruvor.se
Produktionen upp med 5,1 procent